Τι θα βρείτε γύρω μας;

Μετά από μια ευχάριστη διαμονή στα δωμάτια του "Fontana Rooms" μπορείτε να κινηθείτε πεζοί και να γνωρίστε τους «θησαυρούς» της πόλης Μυτιλήνης. Θα ξεκινήσουμε με μια σύντομη περιγραφεί από τα κοντινότερα σημεία ενδιαφέροντας μέχρι και τα πιο μάκρυνα που μπορείτε να επισκεφτείτε όπως προαναφέραμε χωρίς την χρήση κάποιου μέσου μεταφοράς.
Η πλακόστρωτη οδός Ερμού, στο κέντρο της πόλης, αποτελεί την καρδιά της αγοράς της Μυτιλήνης με τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα. Ο δρόμος σφύζει από ζωή, αφού συγκεντρώνει καταστήματα κάθε είδους όπως καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, καλλυντικών, παλαιοπωλεία, μανάβικα, ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία κτλ.
Στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου φυλάσσεται το λείψανο του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, πολιούχου της Μυτιλήνης, αλλά και λείψανα Πατριαρχών και Μητροπολιτών.
H εκκλησία του Αγίου Θεράποντα, αναγεννησιακού ρυθμού με το μεγαλοπρεπή μπαρόκ τρούλο του να εντυπωσιάζει με την κατασκευή του. Ακριβώς απέναντι του ναού βρίσκεται το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης με πλήθος πολύτιμων εκθεμάτων.
Η Προκυμαία, με τα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια και το πλήθος των μαγαζιών εστίασης, ψυχαγωγίας, αναμνηστικών και τουριστικά ειδών αλλά και τα τουριστικά πρακτορεία, αποτελούν κομβικό σημείο της πόλης που σφύζει από ζωή.
Το άγαλμα της Ελευθερίας βρίσκεται στη Μυτιλήνη, στην περιοχή Τσαμάκια και πιο συγκεκριμένα στη θέση, όπου έως και το 1922 βρισκόταν το φρούριο Καστρέλι. Δημιουργός φέρεται να είναι ο γλύπτης Γρηγόριος Ζευγώλης, ενώ το σχέδιο επιμελήθηκε ο Λέσβιος ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης. Οι ομοιότητες με τον «μεγάλη αδελφή» που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη είναι πολλές.
Η οργανωμένη παραλία της Μυτιλήνης, ξεχωρίζει η ειδικά διαμορφωμένη από τον ΕΟΤ πλαζ στα Τσαμάκια. Πλήθος λουόμενων συγκεντρώνονται το καλοκαίρι και στις παραλίες Βίγλα, Νεάπολη, Κράτηγος κατά μήκος του δρόμου προς το αεροδρόμιο.
Τα πολλά διατηρητέα νεοκλασικά κτίρια της πόλης στις συνοικίες Κιόσκι και Σουράδα απεικονίζουν την ακμή που γνώρισε το νησί στα τέλη του 18ου αιώνα με το ισορροπημένο αισθητικό αποτέλεσμα της σύνθεσης καθώς συνυπάρχουν στοιχεία κλασικισμού και μπαρόκ μα κι ουσιαστική επίδραση από την Ανατολή.
Το παλιό κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου εκτίθενται σημαντικά ευρήματα (κεραμικά, νομίσματα, ψηφιδωτά, κ.τ.λ.) ενώ στο νέο κτήριο παρουσιάζεται έκθεση για τις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων του νησιού, από τον 7ο αιώνα έως και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους.
Το μεσαιωνικό Κάστρο Gatellusi εντυπωσιάζει με το μέγεθος του (το τρίτο μεγαλύτερο στην μεσόγειο). Χτίστηκε επί Ιουστινιανού, ενώ αλλαγές πραγματοποιήθηκαν και κατά την τουρκοκρατία. Τμήμα του χρησιμοποιείται ως χώρος διεξαγωγής καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Λίγο πριν την Ερμού, ξεχωρίζει για τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία το Ιστορικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και η ιστορική βιβλιοθήκη του σχολείου, που διαθέτει σπάνια χειρόγραφα.
Στην βόρεια περιοχή της Μυτιλήνης σώζονται αρκετά οθωμανικά μνημεία με σπουδαιότερα το Γενί Τζαμί, χτισμένο το 1825 και το Τσαρσί Χαμάμ που έχει διαμορφωθεί σε εκθεσιακό χώρο.
Ο Άγιος Νικόλαος στην Επάνω Σκάλα, κοντά στη θάλασσα. Ήταν οθωμανικό τέμενος και μετατράπηκε σε χριστιανική στέγη το 1929 για τις θρησκευτικές ανάγκες των προσφύγων. Η παράδοση αναφέρει ότι στη θέση αυτή είχε στηθεί η σκηνή του Μωάμεθ του Πορθητή, το 1462, όταν η Μυτιλήνη υπέκυψε στους Τούρκους. Οι Μυτιληνιοί ονόμασαν τον δρόμο αυτό δρόμο δακρύων, γιατί την πτώση της πόλεως ακολούθησαν εξανδραποδισμός και σφαγές άγριες.
Στην περιοχή Επάνω Σκάλα διακρίνονται τα αρχαιολογικά ευρήματα τόσο του λιμενοβραχίονα του αρχαίου λιμανιού αλλά και του ρωμαϊκού σπιτιού στην έξοδο της αγοράς.
Κάθε καλοκαίρι, ο Δήμος Μυτιλήνης, οργανώνει κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο "Λεσβιακό Καλοκαίρι". Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, πραγματοποιείται και η "Γιορτή του Ούζου" στο πλαίσιο της οποίας, οι παραγωγοί προσφέρουν δωρεάν ούζο.
Το Αρχαίο Θέατρο στον πευκόφυτο άλσος της Αγίας Κυριακής η κατασκευή του οποίου χρονολογείται στα ρωμαϊκά χρόνια. Θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαιότητας με εξαιρετική ακουστική.
Μεγάλο πλήθος από εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, μπαράκια βρίσκονται μέσα και έξω από την πόλη.
Οι ομορφιές δεν εξαντλούνται στην πόλη της Μυτιλήνης, αλλά συνεχίζονται και στα χωριά της σε ολόκληρη την Λέσβο. Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε και να γνωρίσετε τα μουσεία, τα θρησκευτικά μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τις ακτές και παραλίες της, ιαματικές πηγές και καταρράκτες, τους υγροβιότοπους και τις απίθανες περιπατητικές διαδρομές!

 

 

Greek Chinese (Simplified) English French German Russian Turkish

Βραβεία - Awards

travelmyth-award-el

space-960x35 

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider